esmaspäev, 13. märts 2017

Ära kuritarvita oma võimu!

Internetis suhtlemisel on inimestel võimalik jääda suhteliselt anonüümseks teiste tavakasutajate silmis. See toob kaasa ka selle, et enda väljendamisel või käitumisel ei hoita ennast tagasi ja ei peeta kinni tavaelus kehtivatest käitumisreeglitest. Tegelikult on ka netis käitumiseks välja mõeldud reeglid, millest igaüks võiks kinni pidada, ja Virginia Shea on oma raamatus "Netiquette" need 10 käsku kirja pannud. Selle nädala teemaks oli valida üks nendest reeglitest ja tuua oma elust sellekohane näide.

Minu jaoks osutus väljavalituks reegel "Ära kuritarvita oma võimu". Igas jututoas või mängus on olemas keegi, kellel on rohkem võimu kui teistel. Seda selleks, et keegi peaks seal korda hoidma, aga ka nemad on inimesed ja inimestel on kalduvus oma võimu ära kasutada kui neile isiklikult miski ei meeldi.

Aastaid tagasi mängisin ühte päris populaarset MMORPGd. Meie guild koosnes väga kauaaegsetest ja osavatest mängijatest ja selle tulemusel me ka domineerisime antud serverit. Kurb asjaolu oli aga see, et ühes teises guildis mängis ka üks serveri GMidest ja muidugi kui sul on võim ja sa oled kaotusseisus, siis hakkad seda ära kasutama. Nii siis lõpuks juhtuski.

Toimus mingisugune järjekordne event millel olid head auhinnad ja kõik teadsid, et meie guild selle taaskord võidab. Mõtles siis kaotusseisus olnud GM välja mingi olematu asja, nagu me oleksime kuskil eelnevalt reegleid rikkunud ja takistas oma GameMasteri võimetega meil seda edasi tegemast. Muidugi hakkasime me selle peale kisama ja teistele ka rääkima kuidas võimu on kuritarvitatud, aga selle peale meid lihtsalt muteti ära. Lõppkokkuvõttes meil polnudki midagi teha, sest olgugi kui tugevad me olime, "jumala" võimete vastu me ei saanud.

Muidugi ei lasknud me asjal nii lihtalt minna ja kuna mängul oli olemas ka oma foorum, siis läksime sinna kisama. Tegime ilusa raporti valmis kõik ajaliselt ja piltidega tõestatult ja kui ka teised mängijad said aru mida tehtud oli, siis kõik meie postitused selle sama GMi poolt lihtsalt kustutati kuni me ei näinud enam mõtet uusi teha.

Kogu selle loo peale saab öelda vaid seda, et see oli lihtsalt ühe inimese isikliku kibestumise tagajärjel tekkinud võimu kuritarvitamine millele võib paralleele tuua ka pärismaailmast. Õnneks me peale seda intsidenti enam edasi ei mänginud ja kogu see server varises kokku.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar