esmaspäev, 10. aprill 2017

Kuidas saada häkkeriks?

Sellele küsimusele annab põhjaliku vastuse Eric S. Raymondi poolt kirjutatud dokument "How to become a hacker", kus autor kirjeldab kes üldse vastupidiselt meedia tekitatud halva reputatsiooniga pahalastele on tegelikult häkker ning kirjeldab üksikasjalikult vajalikke oskusi, suhtumist ning mitmeid muid aspekte, mida peaksid järgima kõik häkkeriks pürgijad.

Pean kahetsusega tunnistama, et ka mina olin üks nendest, kes on siiamaani uskunud meedia tekitatud kujutelma häkkerist kui pahast "arvutigeeniusest", kes kasutab oma teadmisi ja oskusi teiste arvutisüsteemidesse tungimiseks ja kahju tekitamiseks. Tuleb välja, et sellised pahalased on hoopis kräkkerid, kes on häkkerite kogukonnas tegelikult põlguses. Häkkerid kasutavad oma teadmisi  hoopis ühiskonna heaoluks - nad loovad, mitte ei hävita. Häkkerid lõid näiteks Interneti ja panid tööle veebi, seda aga suurem osa inimkonnast ei tea ja seetõttu ei oska väärtustada ka õigeid inimesi ja nende loomingut.

Kuna antud dokument on esimene selleteemaline, mida mul on olnud au lugeda ja autor on kauaaegne häkkerite kogukonna liige, siis ei hakka selle tõepärasuse kahtlema. Ühiskonnas järjest suuremat (halba) kajastust saav häkkerite teema on käesolevas dokumendis kirjutatud teatava huumoriga, aga samas väga põhjalikult. Väga humoorikad olid osad autori vastused korduma kippuvatele küsimustele, eriti need, mis olid suunatud Windowsi kasutamise ja turvalisuse kohta - tema arust peaks iga häkkeriks pürgija tuvuma Linuxi või UNIX ja kasutama seda Windowsi asemel või selle vähemalt Windowsi kõrvale omale arvutisse paigaldama. 
Nõuded, mis autori poolt on välja toodud tõeliseks häkkeriks saamiseks tunduvad väga karmid ja kohati võib lugejale jääda mulje, et häkker ei tohikski oma panuse eest tasu nõuda, aga tegelikult on äraelamiseks vajaliku raha küsimine häkkerite seas täiesti aktsepteeritud, lihtsalt teatud piirini. Tõelise häkkeri tasu on siiski tunnustus ja nagu sportlases tekitab trenn ja keha piirideni pingutamine hea tunde, tekitab häkkeris samasuguse tunde teadmine, et ta on oma loominguga ja oskustega kedagi aidanud või ühiskonnale lisandväärtust loonud. 

Vaadates autori kirjeldatud nõudeid suhtumisele, oskustele ja tegevustele, võin isegi päris mitme punkti juures rahuloluga mõelda, et ka minul oleks mõningad eeldused olemas, et saada häkkeriks. Mulle meeldib teha asju teistmoodi ja nii, et ei oleks kellegi poolt ette pandud reegleid. Näiteks võin tuua mõne programmeerimise kursuse ITKst, kus oleks ma nii mõnegi ülesande täiesti teistmoodi ja kindlasti mitte halvemini lahendanud, aga see oli KEELATUD. Mõnes mõttes saan ma aru, et ette antud reeglite järgi lahendamine näitab, et sa tunned õppejõu poolt ette nähtud võtteid, aga samas piirab see tudengi loovust.

Kokkuvõttes võib öelda, et vägagi väärt lugemine oli ja järgmine kui kuulen kedagi jälle häkkereid mingis sigaduses süüdistamas siis viitan neid sellele dokumendile. Ainuke kahetsus on see, et kuna autori arvates peaks häkker õppima inglise keele väga heal tasemel selgeks, siis oleks võinud ka seda kirjutist eesti keele asemel inglise keeles lugeda - tagantjärgi tarkus.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar