pühapäev, 30. aprill 2017

Teistmoodi IT

Selle nädala teemaks olid IT alased tugilahendused erinevate puuetega inimestele. Kohe kui teemat lugema hakkasin tuli meelde mingi video, kus kaamera jälgis autosõidu ajal juhi silmi ja registreeris ära täpselt kuhu juht mingitel hetkedel vaatab, et siis seda infot analüüsida. Tänu sellele arvasin et olen jube geenius ja saaks ju teha lahenduse liikumispuudega inimestele, kes võivad lisaks olla ka näiteks tummad. Teha ekraan kus on kuvatud klaviatuur ja siis kaameraga jälgitakse kuhu kasutaja vaatab ja siis näiteks pilgutamiste või pikema vaatamise peale "vajutatakse" klahvi. Tundub geniaalne, aga ongi.

Muidugi pole ma esimene, kes sellise asja peale tulnud on ja ei pidanud pikalt otsima, kui leidsin ka olemasoleva lahenduse, mis on juba päris vana(lehel olev video peaks olema aastast 2011). Nimelt lahenduseks EyeGaze ( http://www.eyegaze.com/eye-tracking-assistive-technology-device/ ). Tegemist ongi siis täpselt sellise lahendusega, kus on olemas ekraan, mille küljes on kaamera. Ekraanil on kuvatud klaviatuur ja ka sõnasoovitusi, mida kasutaja saab ekraani vaadates "vajutada". Kaamera tuvastab koha mida inimene jälgib vähemalt 1/4 tolli täpsusega analüüsides kaamera pilti 60 korda sekundis ja nupp aktiveeritakse kui antud kohta on jälgitud mingi kindel aeg. See võtab natuke harjumist, aga pool sekundit on täiesti normaalne reageerimise aeg, seda saab aga a palju kiiremaks muuta kui inimene on "klaviatuuriga" harjunud. Nagu ka videost on näha, siis sõnade sisestamine toimub märkimisväärse kiirusega, isegi kiiremini kui paljud inimesed praegugi suudavad klaviatuuril trükkida.
Esimane kalibreerimine toimub vaid 15 sekundi vältel. Kasutamine on ka selle poolest mugav, et inimese nägu ei pea olema ekraaniga täpselt paralleelne ja võib olla ka täiesti külili asendis. Samuti ei pea olema isegi kogu pupill nähtaval ehk ei pea silmi lahti punnitama.

Kahju, et ma esimene geenius ei olnud, kes sellise lahenduse peale tuli, aga hea meel on, et nähakse vaeva puuetega inimeste elu lihtsustamiseks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar